maanantai 28. heinäkuuta 2014

Aikuisen kissan ruokinta

Tässä meille ajankohtainen aihe nyt kun Mochasta on kasvanut aikuinen kissa.

Itse herrasmies
Aikuinen kissa tarvitsee vähemmän rasvaa ja proteiineja, kuin kasvava pentu kissa. Penturuokaa syötetään 12kk saakka, jonka jälkeen siirrytään vähemmän energiaa sisältävään aikuisen kissan ruokaan. Vuoden ikäisen kissan painoa voidaan pitää sen omana ihannepainonaan. Kissan keskimääräinen energiantarve on n. 40-50kcal/kg päivässä. Etenkin sisäkissat tarvitsevat huomattavasti vähemmän ruoastaan energiaa kuin vapaana ulkoilevat kissat. Sisäkissat nukkuvat enemmän, liikunta jää vähäiseksi ja ruoan saaminen on helppoa.

Linjoista onkin haastavaa pitää huolta, varsinkin jos puhutaan steriloiduista ja kastroiduista kissoista, joiden ongelmana on ruokahalun lisääntyminen ja lihominen. Mutta eivät nämäkään ilman ruokaa liho ;) Viimeisimmässä näyttelyssä jännittikin, koska mielestäni Mocha on siinä ja siinä ettei ole ylipainoinen, tuomari sanoikin, että nyt on juuri hyvä, että enempää Mocha ei saa lihoa! Helpommin sanottu kuin tehty, sillä Milo on vielä pentu ja syö penturuokaa ja kuivanappuloita, joita on koko ajan tarjolla. Tietysti Mocha syö kaikki mitä Milolta jää... Märkäruoan määrää olen vähentänyt 2 kertaan päivässä ja sitä Mocha saa 50g päivässä, Milo taas enemmän. Tällä määrällä kuppiin ei jää ruokaa huononemaan.

Kissa laihtuu, kun ruoka sisältää mahdollisimman paljon eläinperäistä proteiinia ja eläinrasvaa ilman lisäaineita ja hiilihydraatteja. Kuivaruoka onkin herkästi lihottavaa korkean hiilihydraattipitoisuutensa takia ja sen vaihtaminen raakaan lihaan on helpoin tapa saada kissan linjat kuntoon. Nappuloita pitäisikin meillä olla kupissa vain hieman per päivä, mutta se onnistuu vasta kunnolla kunnes Milokin on aikuinen. Barffauskin on haastava laji, sillä raakaruokinta ei saa jäädä liian yksipuoliseksi ja täytyy huolehtia, että kissa saa kaikki tarvittavat vitamiinit. Mocha onneksi pitää raa'asta lihasta joten barffaukseen olisi helppo siirtyä. Milo taas ei suostu raakaa edes maistamaan! Ja jos meinataan jatkossakin näyttelyissä käydä niin olisi tietysti kissan terveyden lisäksi myös hyvä pysyä hoikkana näitä missikisojakin ajatellen :)

Miten teillä lukijoilla on pidetty huolta kissojen linjoista, punnitsetteko esimerkiksi kissoja säännöllisesti vai miten säädätte ruoan määrän sopivaksi? Kissan laihduttaminen kun on niin haastavaa.

P.S. Ollaan vähän lomalla joten blogin päivittäminen on ollut aika vähäistä. Kunhan kelit viilenee ja arki koittaa niin palaamme taas reippaaseen postaus rytmiin :)

2 kommenttia:

  1. Nappuloita voi ja kannattaa vähentää jo pentuna, Milollekin parempi jos kuivaruoka korvataan pentumärkäruualla, antaa vaan riittävän kokoisia annoksia pitkin päivää. :)

    Meillä raakaruokinnasta huolimatta Haiku on herkkä lihomaan, joten se saa curleja vähemmän ruokaa. :) Seuraan silmämääräisesti Haikun painoa ja säätelen siitä ruokamäärän sopivaksi (sekin silmämääräisesti).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitus olisikin vähentää kuivaruoan antamista molemmille kissoille hyvin pieneen annokseen per päivä, varmaan joku pari ruokalusikallista päivässä.

      Poista