tiistai 8. huhtikuuta 2014

Kissan ikä

Kissojen ikä on neljä kertaa ihmisen vastaavat vuodet, lapsuudessani puhuttiin yleisesti vielä seitsemästä vuodesta ja silloin jo ihmettelin, että taitaa seitsemän olla vähän yläkanttiin. Löysin vieläpä tällaisen hienon taulukon kissojen iästä verrattuna ihmiseen vastaavaan ikään. Ensimmäisen 1½ vuoden iässä kissa ikääntyy nopeammin kuin 4 vuotta verrattuna ihmisen vastaavaan ikään, kuin sen jälkeen eli tulee sukukypsäksikin hyvin aikaisin, riippuen tietysti myös rodusta.


Maailman vanhin kissa on jopa 39 vuotias! Kissan keskimääräinen ikä pyörii siinä 15 vuoden hujakoilla. Mutta uskon että ihan samoin kuin ihminenkin, myös kissatkin elävät tulevaisuudessa pidempään, johtuen ihmisten lisääntyneestä tiedosta koskien kissan ravitsemusta, jolla voidaan jo ennalta ehkäistä mahdollisia sairauksia. Myös kissojen sairauksista ollaan paremmin perillä ja omistajat ovat valmiita panostamaan kissoihinsa ja hoidattamaan niitä yhä paremmin.

Meillä siis asuu taulukon mukaan teini-ikäinen juniori ja siltä todella vaikuttaakin: pentuajan päätön hölmöily on jäänyt pois ja hormoonit ovat heränneet. Eräänä päivänä muuten huomasin, että Mochalla on kollin aknea leuassa, kuin mustapäitä, jotka lähtivät kyllä rapsuttelemalla pois.

Tämän esiteinin lisäksi meillä asuu myös kolme muuta... Onneksi Mocha ei paukuttele ovia, ainoastaan niitä kahvoja :)

Mochalle toivon tietysti myös pitkää ikää, ensimmäinen kissani eli hienoon 18 vuoden ikään, enkä olisi vieläkään antanut sitä pois. Ihmisen vastaavassa iässä 88 vuotiaaksi! Yhtenä päivänä, tässä ihan hiljattain, kutsuinkin vahingossa Mochaa edellisen kissani nimellä. Ihme etten ollut tehnyt sitä jo aijemmin...

Asuukos teillä teinejä, keski-ikäisiä vai vanhuksia :)

4 kommenttia:

  1. Kaikenlaisia meillä asuu, mutta aika nuoria vielä kaikki :D

    Voi miten KAUNIS väri on Mochalla! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä keski-ikä taitaa olla aika pieni kissoilla :)

      Mocha on vaan kaunistunut ja komistunut, toivon tosin että väri saisi tummentua vieläkin. Näyttelytuomarin mukaan väri tummuu burmilla 9kk-24kk ikään saakka. Kiiltohan taitaakin tässä ruskeassa värissä näkyä parhaiten, oma lempparini burmien väreistä <3 Reiska on mun mielestä myös kadehdittavan kauniin värinen, kyllä mä vielä joskus sen lilan burman saan :D

      Poista
  2. Hugo lukeutuu vielä junioreihin tuon taulukon mukaan, mutta mä sanoisin ehkä paremmin niin että Hugo on nuori aikuinen. :) Jade sitten on jo ihan aikuinen.

    Hugollakin oli nuorempana aknea, olisikohan ollut siinä vuoden ikäisenä.. Se meni kuitenkin todella nopeasti ohi, toivottavasti teilläkin menee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan vahingossa sen aknen itseasiassa huomasin ja oli sellaista kuivunuttta mustaa "kahvinporoa" mitä kynnellä sain rapsuteltua, ei sitä ole tainnut lisää tullakaan. Saas nähdä tuleeko rasvahäntää...

      Poista