lauantai 1. helmikuuta 2014

Kissan ruokinnasta

Kissoilla ja ihmisillä on niille ominaiset ravintotarpeensa, jotka johtuvat niiden erilaisesta fysiologiasta ja perusruokavaliosta. Kiusaus soveltaa omaa monipuolista ruokavaliotamme kissalle ja antaa sille ihmisten aterioiden kaltaisia ruokia saattaa joskus olla suuri, vaikka oma ruokavaliomme ei sopisi kissan elimistölle lainkaan. Kotiruoka ei siis ole kissalle sopivaa ruokaa. Se sisältää usein liikaa hiilihydraatteja, mausteita ja suolaa. Kissan elimistö ei pysty hyödyntämään energiaksi hiilihydraatteja eikä kasviproteiineja. Koiran ja kissan ruokaympyrä eroaa toisistaan siinä, että kissan ravinto koostuu 99% pienriistasta, toisin kuin koiran.

Meiltä löytyy tällaista pienriistaa, mutta ei syötäväksi :)

Lihasta saatavaa proteiinia tarvitaan kasvuun, energiaan, kasvu- ja plasmasoluihin, hormoneihin, entsyymeihin ja vasta-aineisiin. Hyvä kissanruoka sisältää runsaasti proteiinia, se pitää kissan terveenä ja vahvana. Kananlihan valkuainen on arvokasta proteiinia. Kissa pystyy hyödyntämään sen 90-prosenttisesti. Vielä täydellisemmin kissa voi hyödyntää kananmunankeltuaisen - sen biologinen arvo on 100 %. Lihasta kissa saa muun muassa tauriinia (aminohappo), joka on välttämätön ravintoaine kissalle. Sitä kissa ei pysty valmistamaan itse, eikä sitä saa riittävästi kasveista eikä kalasta. Tauriinista suurin osa tuhoutuu kuumentamalla, joten lihaa ei tule kypsentää kissalle. Useisiin teollisiin kissanruokiin onkin lisätty synteettistä tauriinia. Tauriinin puutos aiheuttaa kissanpennulle sokeutumisen ja emokissan tauriinin puutos pennuille epämuodostumia ja kuolleisuutta. 

Rasva on yksi ravinnon päälähde, kissa kykenee käyttämään rasvaa energiakseen tehokkaammin kuin ihminen, eikä ruoan suurikaan rasvaprosentti ole kissalle haitaksi, terve kissa osaa säädellä syömistään. Luonnossa kissa syö useita pieniä aterioita pitkin päivää, jopa 16 kertaa päivässä. Napostelija tarvitseekin ruokintaa 3-4 kertaa päivässä. Meillä pidän kuivaruokaa aina tarjolla ja märkäruokaa tarjotaan 3 kertaa päivässä. Tämä onnistuu tietysti vain, koska Mocha on pentu, eikä ole ahne :)

Kissa saa pienriistalla eläessään lähes kaiken tarvitsemansa nesteen ravinnostaan. Esimerkiksi hiiressä on vettä noin 70 % sen painosta. Tämän takia pelkästään kuivaruokaa syövän kissan nesteen saannista tulisi pitää huolta. Kissalle joka juo huonosti, tulisikin tarjota märkäruokaa joissa on paljon kosteutta.

Kissalle tulee tarjota hyvin pieniä määriä kasviksia kuidun lähteenä. Ulkona metsästävä kissa saakin hiiren vatsan sisällöstä riittävästi kuituja, luista kalsiumia, lihaksista proteiinia ja sisäelimistä vitamiineja jne. Kissan ruokavalioon kuuluu kaikki se, mitä esim. pienestä hiirestä on saatavilla:
Lihansyöjä :)

Näistä kissan ruokaympyrä(=hiiriympyrä) koostuu:
  •  70% vettä
  • 14% proteiinia
  • 10% rasvaa
  • 2% hiilihydraatteja
  • 1% kuitua
Kissa on lihansyöjä, mutta se ei tarkoita, että kissa söisi vain ja ainoastaan lihaa. Myös teollisten ruokien kokonaan poisjättämisessä ja liha-/omatekoiseen ruokaan siirtymisessä on riskinsä. Tällöin olisi syytä tarjota kissalle vitamiinilisää. Turvallisin, huolettomin ja ehdottomasti kätevin ruokintavaihtoehto kissalle on sekä lihan, keitetyn kalan, kanan että korkeatasoisen teollisen ruoan syöttäminen. Meillä juuri sekasyödään :) Meidän barffauksesta löytyy juttua TÄÄLTÄ. Ja koska myös osa syöttämistäni teollisista ruoista ei sisällä lisättyjä vitamiineja, annan Mochalle vitamiinilisää. Tällä hetkellä Gimpet Multi-vitamin tahnaa. Toinen erittäin hyvä vitamiinilisä on Aptus Multicat.

Kissalle ei saa antaa: 
  • kypsennettyjä luita (muuttuu teräväksi ja pistäväksi ja on näin ollen vaarallista kissan elimistölle)
  • maitoa (sis. laktoosia jota suurin osa aikuisista kissoista eivät voi pilkkoa elimistössään -> ripulia)
  • raakaa kalaa (jatkuvasti syötettynä aiheuttaa tiamiinin eli B-vitamiininpuutoksen, järvikalat on ehdottomasti keitettävä ennen tarjoamista loisvaaran takia)
  • raakaa munanvalkuaista (raa’assa valkuaisessa on avidiinia joka tuhoaa biotiinia ja aiheuttaa kissalle B-vitamiinin puutoksen)
  • suklaata (kaakaon sis. teobromiini aiheuttaa myrkytyksen)
  • kofeiinipitoisia tuotteita (sama vaikutus kuin teobromiinilla)
  • sipulia (aiheuttaa anemiaa eli punasolujen vähenemistä veressä)
  • suolaa ja mausteita 
Yllä mainittuina vain ne tärkeimmät ja yleisimmät ruoka-aineet mitä kotoa löytyy, kiellettyjen listalla on vielä yllättävän paljon ruoka-aineita. 

Mocha syö sen takia terveellisesti ja paremmin kuin me ihmiset, sillä ihminen voi valita mitä syö, mutta kissa syö sitä mitä tarjotaan!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti