sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Teollinen kissanruoka

Teollisten ruokien luokitus:

1. Perusruoka (markettiruoka)
2. Ylläpitoruoka (täydennysrehu)
3. Laaturuoka (täysrehu)
4. Kokonaisvaikutteinen (holistinen)

1. Perusruoka
Perusteiltaan ns.markettiruoka perustuu viljaan ja on ravintopitoisuuksiltaan heikkoa.Vilja on ruoan valmistajalle edullinen täyteaines ruoassa, joka tekee kissan kylläiseksi, täyttää siis vatsan muttei kissan ravintoaine vaatimuksia.

 2. Ylläpitoruoka
Perustuu jo lihan valkuaiseen ja liha on merkittynä ensimmäisenä tuoteselosteessa. Täydennysrehulla tarkoitetaan sitä, että ravinto ei yksinään tarjoa kaikkia kissan tarvitsemia ravintoaineita, joten se on tarkoitettu käytettäväksi jonkin muun ravinnon rinnalla. Täydennysrehulla voidaan tarkoittaa myös esimerkiksi makupalaa, jota käytetään joko lemmikin hyvinvoinnin edistämiseen (esim. hammashoitoon) tai osana päivittäistä lemmikin kanssa harjoitettavaa toimintaa. 

3. Laaturuoka
Laadukas ruoka sisältää jo kaiken mitä kissa normaalielämässään tarvitsee eikä lisäyksiä enää
tarvita. Täysrehu tarkoittaa, että lemmikki saa ruuasta kaikki tarvitsemansa ravintoaineet joka päivä, jos annettuja ruokintaohjeita noudatetaan. Ruoka kattaa perusvaatimukset sekä sisältää useita lisäravinnelähteitä. Tämä tarkoittaa lisäravinteita mm. suoliston, ihon ja turkin hoitoon, hormonitoimintaan jne eli valmistaja on ottanut huomioon mahdollisia lisäravinnetarpeita.

4. Kokonaisvaltaiset = Holistiset ruuat täyttävät kaikki laaturuoan vaatimukset sekä lisäksi sisältävät myös terveyttä edistäviä aineita. Holistisen ruuan raaka-aineissa ei saa olla mitään synteettisiä tai kemiallisia aineita, joiden voidaan edes epäillä aiheuttavan terveyshaittoja.

Eläinruoat lasketaan rehuksi, ja siksi rehulain mukaan niiden koostumusta ei tarvitse tarkasti eritellä. Kissojen ruokiin saa rehulain mukaan käyttää mm. turkiseläinruhoja, sorkkia, kavioita, höyheniä, villaa ja sarvia. Jos valmisruoissa ei olekaan edellä mainittuja, niissä on teurasjätettä, joka puolestaan sisältää rauhasjäämiä ja sikiökalvoista peräisin olevia hormoneja. Monet kissojen ongelmat on liitetty hormonipitoiseen valmisruokaan. Tuntemattomista lähteistä peräisin olevat proteiinit, rasvat ja kuidut voivat olla ihmisille kelpaamattomia ruoka-aineita. Jos esim. tuoteseloste ilmoittaa raakavalkuaispitoisuudeksi 10 %, eläin voi käyttää siitä vain 3 %, mikäli valkuainen on peräisin kanan höyhenpeitteestä! Lisää kissan perusruoan sisällöstä voit lukea postauksestani Kissan markettiruoka.

Mocha on markettiruokaa tainnut syödä pari kertaa, kun ystävä antoi Whiskas junior-pussiruokaa. Hyvin tuntui maistuvan, mutta jos lihaa sanotaan ruoassa olevan 4% niin en usko sen täyttävän kissan ravintoaine vaatimuksia... Usein kissat alkavatkin näissä pussiruoissa nirsoilla, nuolevat kastikkeet, mutta muu jää syömättä, meilläkin Hill'sin pussiruokien kanssa tahtoi käydä näin... Onneksi hyviäkin teollisia kissanruokia löytyy, mutta valitettavan usein ruokiin on usein lisätty makuaineita, kuten sokereita, siirappeja, laardia (sianrasvaa) ja viljoja maistuvuuden parantamiseksi. Nämä aiheuttavat usein kissalle ongelmia hammas-, ien- ja munuaissairauksien muodossa.

Onneksi teollisissakin ruoissa on myös korkealaatuisia täysravintoja jotka sisältävät vitamiinit ja kaiken mitä kissa tarvitsee, mutta näitä tuntuu olevan valikoimissa aika vähän. Tällä hetkellä meiltä löytyy ruokakaapista Cosmaa, Almo Naturea ja Life Cat:iä, näissä ei ole väri- eikä lisäaineita, mutta ei myöskään lisättyjä vitamiineja, paitsi että Cosman tonnikala-maku on täysravinto. Jotkin maut edelle mainituista merkeistä sisältävät vähän riisiä, joten ihan viljattomalla ei mennä. Kuivaruokana Mocha syö tällä hetkellä kuitenkin viljattomia Applawsin kitten raksuja.

Meillä syötyjä ja maisteltuja ruokia:

Tämä oli Mochan suosikki, jonka valmistus lopetettiin

Näitä saatiin maistiaisiksi Kuopion kissanäyttelystä

Kalamaku maistui Mochalle

Whiskas tuliaisia Malesiasta

Näistä maistuvat kaikki paitsi harmikseni tuo Feline Portan Kitten ei.

Cosman märkäruoat ja Applaws kuivaraksut ovat tämän hetken suosikit

Näiden lisäksi ruokavaliossa teollisista ovat olleet Animonda Carny ja Smilla, jotka eivät maistuneet sitten yhtään naudanlihan ja patee koostumuksen vuoksi. Ymmärrän, sillä näistä kahdesta tuli ihan mieleen nötkött :) vaikka olisivat muuten olleetkin ravintosisällöltään hyvää ruokaa. Tuo Royal Caninin kuivaruoka tuntuu aiheuttavan Mochalle silmien vuotamista ja rähmimistä. Olen nimittäin testannut sitä nyt ihan pelkiltään ja lopputulos on aina sama eli se jää meiltä pois kokonaan, kunhan loppuu! Olenkin sekoittanut sitä jatkuvasti parempilaatuisen kuivaruoan sekaan, kun en viitsinyt 2kg pussia heittää roskiinkaan. Tätä markkinajohtajaa tunnutaan syöttävän kissoille ihan järjestään. Onhan se näkyvä ruokamerkki esim. usein sponsorina kissanäyttelyissä ja hyllytilaa on metreittäin eläinkaupoissa... Mutta ei enää meidän ruokakaapissa. Hyvä ruoka, parempi mieli :) ja vointi!

2 kommenttia:

  1. Mä oon ihmetellyt tuota Royal Caninin markkinajohtaja-asemaa, kun monissa niidenkin raksuissa on vehnää. Ihmiset jotenkin mieltää sen tosi hyväksi merkiksi, ehkäpä juuri tuon näkyvyyden takia.. Jade söi pentuna juuri noita RC:n penturaksuja kun saatiin pentupaketin mukana, mutta sen jälkeen meillä ei niitä ole ollut (paitsi joku pieni näytepussi joka saatiin näyttelystä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös ihmetellyt samaa, mutta onneksi ovat lemmikkikaupoissakin nykyään rehellisiä, jos aletaan puhumaan ravintosisällöistä. Luulen myös että RC on helppo myydä uusille kissanomistajille, koska siinä on rotukohtaisia ruokia: "Tää on just hyvää teidän brittikissalle" yms. "Oooo, meidän omalle rodulle tarkoitettua ruokaa, tietty ostetaan!" Mutta niistä eläinlääkärin myymistä ruoista en osaa sanoa mitään, koska en ole nähnyt ravintosisältöjä, nehän voi olla ihan ok?

      Poista