maanantai 4. heinäkuuta 2016

Lisäaineet kissanruoassa

Olen kirjoittanut vuosien aikana kissanruoasta myös postauksissa Kissan markettiruoka ja Teollinen kissanruoka. Olen luonnollisesti kiinnostunut mitä kissoilleni syötän. Kissan eliniän pituuteen ja terveyteen voi vaikuttaa erittäin suuresti juuri ravinnon kautta. Hyvään, laadukkaaseen ja kalliimpaan ravintoon panostamalla voi säästää pitkän pennin eläinlääkärikuluissa tulevaisuudessa.

Lisäaineita kissanruoassa ovat mm. säilöntä-, väri-, hyytelöimisaineet. Lisäaineiksi lasketaan myös vitamiinit ja kasviperäiset raaka-aineet, joita täysravinnoissa on. Tällöin puhutaan ravitsemuksellisista lisäaineista. Kasviperäisillä lisäaineilla voidaan tarkoittaa aloe veraa, levää, yucca-uutetta, kasviperäistä hyytelöimisainetta ym. Lisäaineettomat kissanruoat eivät sisällä lisättyjä vitamiineja eli ne ovat täydennysravintoja, jolloin kissan vitamiininsaannista täytyy huolehtia vitamiinilisällä.

Valitettavasti useimmat teolliset ruoat sisältävät säilöntäaineita. Hapettumisenestoaineita eli antioksidantteja käytetään rasvan säilöntään ja ovat tarpeellisia sillä muutoin kissan ruoka härskiintyisi. Kissanruoissa käytetään kahta perustyyppiä: luonnon antioksidantteja tai synteettisiä antioksidantteja. Luonnon antioksidantteja ovat mm. tokoferolit (E-vitamiinin esiaste), askorbiinihappo, rosmariiniuute, lesitiini ja sitruunahappo. Luonnon antioksidantteja yleisimpiä ovat kemikaalit eli synteettiset antioksidantit, joista käytetään lyhenteitä BHT ja BHA sekä etoksikiini. Synteettisiä antioksidantteja käytetään lähinnä siksi, että ne ovat tehokkaita jo pienissä määrissä ja tulevat siten halvaksi ruoan valmistajalle. Luonnon antioksidanttien etuna taas on niiden vaarattomuus. Antioksidantteja ei tarvitse tuoteselosteessa yksilöidä; riittää kun todetaan valmisteen sisältävän "EU:n hyväksymiä antioksidantteja". Yleensä tämä kuitenkin tarkoittaa em. synteettisiä aineita.

Antioksidantteja tulee ruokaan kahdesta lähteestä. Sitä lisätään tehtaalla suoraan ruokaan tai ruoan valmistuksessa käytettyyn rasvaan (esim. tali, kananrasva ym.) on jo sitä valmistavalla tehtaalla lisätty antioksidanttia. Luotettavan kuvan ruoasta antaakin, mikäli tämäkin säilöntäaine on nimetty tuoteselosteessa. Esim. "tokoferoleilla säilötty kananrasva". Mikäli tätä ei ole mainittu, on mahdollista, että rasva on säilötty jollain keinotekoisella kemikaalilla.

Hapettumisenestoaineista eli antioksidanteista BHA ja BHT voivat aiheuttaa erilaisia yliherkkyysoireita kuten nokkosihottumaa, nuhaa, astmaa, suolisto-oireita sekä iho- ja limakalvoärsytystä ja migreeniä. Ne ovat synteettisiä hapettumisenestoaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ne on arvioitu mahdollisesti karsinogeeniseksi tai niitä ei ole luokiteltu (WHO:n kansainvälisen syöväntutkimuslaitos IARC), ja niiden epäillään häiritsevän sisäeritysjärjestelmän toimintaa, vaikuttavan immunologiseen järjestelmään ja aiheuttavan hyperaktiivisuutta.

Eli on siis ihan ymmärrettävää, että päivittäin käytettynä nämä lisäaineet voivat aiheuttaa kissalle ongelmia! Itse olenkin törmännyt näihin mainintoihin kissanruoissa: "EU:n hyväksymiä antioksidantteja", "EU:n hyväksymät kasviperäiset hyytelöimisaineet" ja "tokoferoleilla säilötty kananrasva".

Muita epämääräisyyden merkkejä raaka-aine luettelossa:
 • viljaa
 • eläinperäisiä sivutuotteita (teurasjäte?)
 • eläinperäiset johdannaistuotteet
 • hydrolisoitu proteiini
 • soija...
 • maissi...
Kissa ei pysty hyödyntämään ruoakseen viljaa, soijaa tai maissia. Usein viljattomissakin kuivaruoissa on kuitenkin jotain kasviperäistä, kuten hernettä tai perunaa, jotta nappula saadaan pysymään kasassa. Juuri tarkistin kissa poikien ruokakaapin sisällön, josta tällä hetkellä löytyy tällaisia kissanruoka merkkejä:

 • Animonda vom veinsten märkäruokaa, eläinperäisiä sivutuotteita, säilöntäaineeton
 • Brit premium märkäruokaa, sokeriton, eläinperäisiä sivutuotteita
 • Applaws märkä- ja kuivaruokaa, viljaton, sis. perunaa, lisäaineeton
 • Canagan märkäruoka säilöntäaineeton, kuivaruoka viljaton, sis. perunaa, säilöntäaineina käytetty luonnollisia antioksidantteja (tokoferolit)
 • Feline Porta 21 Kitten märkäruokaa,viljaton, säilöntäaineeton, kitten sis. riisiä
 • Cosma märkäruokaa, säilöntäaineeton, sis. kasviperäisiä hyytelöimisaineita, jotkin maut sis. riisiä
 • Royal Canin Kitten kuivaruokaa, sis. riisiä ja maissia, säilöntäaineet, antioksidantit
 • Pure Natural kuivaruokaa, sis. riisiä, säilöntäaineeton
 • Purizon kuivaruokaa, viljaton, säilöntäaineeton
 • Concept for life kuivaruokaa, sis. riisiä ja maissiproteiinia, antioksidanteja
Näistä ainoat häpeäpilkut ovat Brit premium märkäruoista. Kuivaruoista Royal Canin ja Consept for Life ovat ne harmillisimmat ja olenkin jatkuvasti sekoittanut näihin jotain laadukasta muuta kuivaruokaa sekaan. En muista yllä mainituista ruokien sisällöistä löytänyt mitään mainintoja säilöntäaineista.

Jos kiinnostuit kissanruokien lisäaineista ym. voit lukea lisää Elintarvekevirasto Eviran Rehujen merkinnät-oppaasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti