perjantai 28. maaliskuuta 2014

Matokuurin aika?

Ajankohtainen aihe... Kevät kun on tullut tänä vuonna niin aikaisin tai voiko sanoa ettei talvea oikein tullutkaan kunnolla, on madotuksen ajankohtaa tälle keväälle vähän hankala arvioida. Kissahan olisi hyvä madottaa ainakin kahdesti vuodessa: syksyllä pakkasten alkaessa ja keväthankien sulaessa, mutta nyt ei ole hankiakaan enää:


Mochan madotin lähes heti viime syksynä lokakuussa kotiutumisen jälkeen, koska pentutarkastuksessa annettu kolmoisrokote oli menossa vanhaksi vajaan kuukauden päästä Mochan luovutuksesta. Madotus suositellaan hoidettavaksi paria viikkoa ennen rokotteen antamista, ettei se häiritsisi rokotteen tehoa. Mochan madotin silloin Mirrix-matolääkkeellä ja sitä olisi vielä sopivasti jäljellä yhteen kertaan.


Tiedän, ettei tämän antaminen Mochalle tule olemaan helppoa, se oli tuskaista jo 12 viikon ikäiselle  pennullekin. Kynnet taidan leikata Mochalta ihan ensimmäisenä ja saatanpa tarvita kahdet kädet lisää...

Zonoosi eläinten ja ihmisten yhteiset tartuntataudit riskin takia koen, että meillä lapsiperheessä, kissan loishäätö on ehdotonta hoitaa säännöllisesti. Tartuntojen välttämiseksi pesen kädet tietysti aina Mochan hiekkalaatikon putsauksen jälkeen ja suositeltavaa olisi tietysti siivota ja pestä hiekkalaatikkoakin tiuhaan. Nythän olen siivonnut sen n. 3kk välein, jolloin olen samalla vaihtanut uudet hiekat. Se on tehty juuri muutama päivä sitten ja Mochan vessan pesu kloriitilla, koska se samalla desinfioi. Kissazonooseista muuten kattavasti lisää TÄÄLLÄ.

Sisäkissoja ei ymmärtääkseni ole tarpeen madottaa yhtä tiuhaan kuin ulkoilevia kissoja eli 1-3kk välein ja koska Mocha ulkoilee, mietinkin tulisiko Mocha jatkossa madottaa lääkkeellä, joka tappaisi kattavammin eri suolistomatoja? Axilur vaikuttaisi olevan kattavin matolääke eri loisiin, tai mites Drontal?

Kiinnostaakin, että missä vaiheessa vuotta ja kuinka usein olette sisä-/ulkokissanne madottaneet ja millä lääkkeellä?

6 kommenttia:

  1. Itse olen miettinyt ihan samaa. Kevät tulee kohisten :) Meillä on käytössä Axilur. Madotan meidän kissat syksyllä ja keväällä. Olen ajatellut tuon ulkoilujutun niin, että meillähän ulkoillaan vain valjaissa. Siispä kissat eivät syö hiiriä tai muita elukoita kulkiessaan pitkin maita ja mantuja, niin en ole kokenut tarvetta madottaa useammin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon Axiluriin ajattelin kallistua itsekin, kunhan tuon Mirrixin lopun käytän ensin. Tänä viikonloppuna olisi tarkoitus taistella se Mochan kurkusta alas... Ulkoilu jutun mietin samoin kuin sinäkin eli koska Mocha ei pääse valjaissa syömään pihalla jyrsijöitä eikä lintuja, niin madotus voisi olla tuo perus eli kahdesti vuodessa.

      Poista
  2. Meillä on aina käytetty Axiluria, sitä 500-milligrammaista, niin ei tarvitse antaa niin paljon kerralla kuin 250-millistä: puolikas 500 mg:n tabletti riittää 5-kiloiselle kissalle (3 päivänä). Olen madottanut yleensä pari kolme, joskus neljä kertaa vuodessa, meillä kun kissat valvotusti myös ulkoilevat. Madonmunia voi tulla ulkoa, vaikkei kissa luonnonriistaa söisikään. Silti kai nykyään suositellaan, ettei enää automaattisesti madotettaisi lainkaan vaan vain kakkanäytteen perusteella. Toistaiseksi jatkan kuitenkin säännöllistä madotusta, nimenomaan tuon ulkoilun takia. (Sisäkissakin, joka ei koskaan ulkoile, voi saada tartunnan ihmisen kengissä tuomista madonmunista.)

    Axilur on hyvä lääke ja tablettina helppo antaa. Kissoja on tietenkin erilaisia, mutta ainakin minä koen tabletin huomattavasti miellyttävämmäksi kuin tahnamaisen lääkkeen, joka voi olla pahanmakuinenkin. Pilleri on niin helppo syöttää kissalle: lääkkeeseen vain voita liukasteeksi ja kissan kurkkuun. Tiedän, että on olemassa kissoja, joille lääkkeen syöttäminen on hirveän taistelun takana, mutta meillä se on aina ollut helppoa ihan jokaisen kissan kanssa.

    Axilurin pitäisi olla mauton lääke, joten sen voisi myös murskata ja sekoittaa ruokaan, jos voi olla varma, että kissa syö koko ruoan. Meillä lääkkeet työnnetään kurkkuun, se on simppeleintä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta Merja, madonmunia voi tosiaan kulkeutua sisäkissalle ihan kengänpohjissakin, sen takia mietinkin, madottaisinko useammin. Aika harva tuota kakkanäytettä varmaan kissaltaan loppupelissä ottaa? Kasvattajan ohje oli kuitenkin, että se pari kertaa vuodessa tulisi ainakin madottaa, vanhan ohjeistuksen mukaan.

      Tuota Axilurin tablettia pitääkin kokeilla, vaikuttaa helpommalta ja kissalle miellyttävämmältä tavalta ottaa matolääke.

      Poista
  3. Öööh, mulla on toi madottaminen tosiaan jäänyt. En oikein usko, että kengänpohjissa tms. kulkeutuisi madonmunia sisään ja nuo eivät ulkoile. Siis olen kyllä Arskaa ja Reiskaa epäsäännöllisesti yrittänyt madottaa, mutta...pitäis varmaan ottaa taas itteään niskasta kiinni. Tai ainakin tiedustelen eläinlääkärin mielipidettä. Mitään tablettejahan noille ei saa (been there done that), joten ruuan seassa ainoa vaihtoehto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyäänhän ei madotusta säännöllisesti suositellakaan jos kissa ei liiku ulkona ollenkaan. Nyt muuten kastroinnin yhteydessä kysäisin eläinlääkäriltä madotuksen tarvetta valjaissa ulkona liikkuvalle ja kerroin, että Mirrixillä on menty tähän saakka. Suositteli, että kattavampi loishäätölääke saattaisi olla tarpeen vaikkei saalista saisikaan. Eli Axiluria sitten syksyllä...

      Poista