keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Kissan markettiruoka

Olen yrittänyt ottaa selvää kissan ruokavaliosta ja haluankin panostaa enemmän ruokintaan kuin silloisen maatiaiseni kohdalla, joka söi juurikin marketin ruokia. Toki olin tuolloin lapsi, eikä tietoisuus kissan oikeanlaisesta ruokavaliosta tietenkään ollut selvillä ja meillä vanhempi hoiti kissanruoka ostokset.

www.zooplus.fi
Törmäsin tällaiseen tekstiin Petsien sivuilla, jossa pohdittiin kissojen ruokintaa. Nimimerkki Karma kirjoittaa markettiruoista näin:

"Annat kissallesi Latzia. Tarjoat kissallesi huonolaatuisia teurasjätteitä (kanan päitä, jalkoja, kanan höyheniä yms), eltaantunutta viljaa, tuotantoeläimiä kaikkine hormooneineen, antibioottineen ja sinne sekaan tietysti tulee nukutusaine. Eläintenruoka lasketaan rehuksi ja rehulain mukaan kissojen ja koirien ruokaan saa käyttää höyheniä, sorkkia, turhiseläinruhoja, kavioita, villaa, sarvia yms.

Latzissa on lihaa n.4%, loput viljaa, teurasjätettä ynnä muuta aivan yhtä turhaa. Kissa ei pysty hyödyntämään hiilihydraatteja, joten kaikki ne menevät ylimääräiseksi rasvaksi kissan elimistöön. Ai miksikö niitä käytetään? Vilja on halpaa. Ruuan liika hiilihydraattipitoisuus tuottaa munuaistauteja, maksavikoja, syöpää, sydäntautia, allergiaa, niveltulehduksia, hammastauteja, liikalihavuutta ynnä muuta. Kun kissa mussuttaa pehmeää märkäruokaa ja pureskelee todella helposti suussa hajoavia raksuja, ikenet yleensä tulehtuu ja se uhkaa koko kehoa ja voi lyhentää radikaalisti kissan elämää.

Entä mitä rasvaa käytetään kissanruuissa? Laardia, ihmisravinnoksi kelpaamattomia vanhentuneita öljyjä ja käytettyä ravintolarasvaa. Markettiruuat lähes poikkeuksetta valmistetaan mahdollisimman halvoista raaka-aineista, mainostukseen laitetaan paljon enempi rahaa. Oletko koskaan kuullut esimerkiksi tv-mainosta Power Of Naturesta tai muusta hyvälaatuisesta ruuasta?

Lisäaineita markettiruuissa sitten riittääkin. Väri-, säilöntä-, hyytelöimis- ja happamuudensäätöaineet aiheuttavat kissalle syöpää, astmaa, ripulia ja allergiaa. Sopimaton ravinto (tässä tapauksessa huonolaatuiset markettiruuat) aiheuttaa kissan keholle ylikuormitusta, rasittaa maksaa ja munuaisia, heikentää puolustuskykyä, kerääntyy elimistöön turhaksi rasvaksi ja vaikuttaa synnytykseen ja jopa aivojen toimintaan.

Miksi kissan ruokavalioon ei voi panostaa? Haluaisitko itse syödä joka päivä vanhentunutta kaurapuuroa, johon on lisäksi tungettu höyheniä, teurasjätteitä, vanhentunutta öljyä, lisä- ja väriaineita jotka aiheuttavat syöpää, vai söisitkö mieluummin terveellisesti?"

Kyllähän tämä pisti ajattelemaan...

2 kommenttia:

  1. Kyllä noissa ns. laaturuuissakin on eroja. Markettiruuat nyt auttamatta ovat ihan täyttä p*skaa, mutta laatumerkeissäkin on välillä tosi outoja sisältöjä, esim. "lihaa ja porkkanaa" tai "kalaa ja naurista"...huh. Kissahan lihansyöjänä tarvitsee porkkanaa. :P

    VastaaPoista
  2. Joo, saman olen huomannut, kun syynään eläinkaupan purkkien kylkiä. Ja harvassa ruoassa on lisättynä tauriinia, mutta siinä Smilla-merkissä itse asiassa on! Etenkin proteiinipitoisuuksissa on eroa, useassa se on kuitenkin se 10-12% ja kaupan ruoissa 4-8%. Täytteenähän markettiruoissa on paljon viljaa ja paljon kastiketta = vettä! Ja tuo kasvisjuttu on hassu, kissathan juokseekin kasvimaalla kaivelemassa juureksia pataan :P mutta ehkäpä sillä on tarkoitus tehdä meihin omistajiin psykologinen vaikutus, kun tehdään "ihmismäisiä" aterioita kissoillekin.

    VastaaPoista